INTRODUCERE ÎN OBIECTIVISM
Ayn Rand a inspirat indivizi din întreaga lume să renunțe la convenții și să urmărească o viață mai bună. Descoperă despre ce este filosofia ei.
DEZVOLTAREA POTENȚIALULUI
Ayn Rand a scris volume îndemnând oamenii să fie egoiști.
Ce? Oamenii nu sunt deja prea egoiști? Doar fă ceea ce simți, fii un nesimțit, exploatează oamenii pentru a avansa. Ușor, nu? Cu excepția faptului că acționarea fără gândire și victimele altora, susține Rand, nu sunt în interesul tău.
Ce susține Rand este o abordare a vieții diferită de orice ai auzit vreodată. Egoismul, în filosofia ei, înseamnă:
Urmărește rațiunea, nu impulsiuni sau credințe.
Muncește din greu pentru a-ți atinge scopul și productivitatea în viață.
Câștigă o stimă de sine autentică.
Urmărește propria fericire ca scop moral suprem.
Prosperă tratându-i pe ceilalți ca indivizi, schimbând valoare pentru valoare.
La începutul vieților noastre, scrie Rand, căutăm “o viziune nobilă asupra naturii umane și a potențialului vieții.” Filosofia lui Rand este acea viziune. Explorează-o pentru tine.
Obiectivism, o filosofie pentru a trăi pe pământ.
CONVINGERI COMUNE PE CARE AYN RAND LE CONTESTĂ
“AI GRIJĂ DE APROAPELE TĂU”
Nu ne-am născut, spune Ayn Rand, având datoria inexplicabilă de a-l servi pe Dumnezeu sau societatea. Avem doar o viață și BINELE înseamnă să ne-o trăim. A învăța să-ți urmezi propria fericire descoperind valorile și virtuțile care promovează viața este o necesitate. Gândește rațional și nu accepta autoritatea. Alătură-te altor oameni care cred în aceleași valori ca și tine și depărtează-te de cei care cred contrar. Nu încerca să porți grija celorlalți sau să îi forțezi să fie ca tine. Trăiește independent!
“DRAGOSTEA ESTE NECONDIȚIONATĂ”
Iubim doar ceea ce valorizăm și admirăm. O dragoste necondiționată este o contradicție de termeni: ar insemna că nu ai niciun interes în privința lucrului/persoanei pe care o iubești. Adevărul este că dragostea romantică este profund egocentristă: este o uniune de minte și corp pe care ambele persoane o urmăresc în intenția lor de a fi fericiți. Este o nevoie fundamentală. Citând un fragment celebru din cartea IZVORUL „pentru a putea spune TE IUBESC trebuie să știi să spui mai întâi, conștient, EU”.
“BANII SUNT RĂDĂCINA TUTUROR RELELOR”
A trăi necesită a produce. Standardul prezent de viață cu toate computerele, telefoanele și medicamentele depășesc cele mai îndrăznețe așteptări ale trecutului. Toată această bogăție a fost creată de INDIVIZI – și banii sunt instrumentul care a permis producția. ”Banii sunt mijlocul tău de supraviețuire” avertiza un personaj din Revolta lui Atlas. Verdictul pe care îl dai asupra sursei existenței proprii este verdictul pe care îl dai asupra vieții proprii.
Reality
“DORINȚA NU VA FACE CA LUCRURILE SĂ SE ÎNTÂMPLE”
Filosofia lui Ayn Rand, Obiectivismul, începe prin a abraza faptul fundamental că existența există. Realitatea este, și în căutarea de a trăi, trebuie să descoperim natura realității și să învățăm să acționăm cu succes în ea.
A exista înseamnă a fi ceva, a poseda o identitate specifică. Acesta este Legea Identității: A este A. Faptele sunt fapte, independente de orice conștiință. Nici o cantitate de dorințe pasionale, dorințe disperate sau rugăciuni pline de speranță nu pot schimba faptele. Nici ignorarea sau evitarea faptelor nu le va șterge: faptele rămân, imuabile.
În filosofia lui Rand, realitatea nu trebuie rescrisă sau evitată, ci, solemn și cu mândrie, înfruntată. Una dintre zicalele ei preferate este aceea a lui Francis Bacon: “Natura, pentru a fi comandată, trebuie să fie ascultată.”
Realitatea – ceea ce există – nu are alternative, nu are concurenți, nimic “care să o transcendă”. A abraza existența înseamnă să respingem toate noțiunile despre supranatural și mistic, inclusiv existența lui Dumnezeu.
Reason
Self-Interest
“OMUL ESTE UN SCOP ÎN SINE”
De ce are nevoie omul de moralitate?
Răspunsul tipic este că trebuie să învățăm să ne negăm propriile interese și fericire pentru a sluji lui Dumnezeu sau altor oameni – iar moralitatea ne va învăța să facem acest lucru.
Răspunsul lui Rand este radical diferit. Scopul moralității, susține ea, este să ne învețe ce este în interesul nostru, ce produce fericire.
“Omul nu are,” observă ea, “niciun cod automat de supraviețuire. . . . Simțurile lui nu îi spun automat ce este bine sau rău pentru el, ce va beneficia viața sa sau o va pune în pericol, ce scopuri ar trebui să urmărească și ce mijloace le va atinge, ce valori depinde viața sa, ce curs de acțiune solicită.”
Acesta este ceea ce studiază știința eticii – și ceea ce oferă Obiectivismul. “Omul trebuie să-și aleagă acțiunile, valorile și scopurile,” rezumă ea, “după standardul a ceea ce este propriu omului – pentru a atinge, menține, îndeplini și se bucura de acea valoare ultimă, acel scop în sine, care este propria sa viață.”
Capitalism
“DĂ-MI LIBERTATE SAU DĂ-MI MOARTE!”
Sistemul social ideal, susține Rand, este capitalismul laissez-faire. Economic, aceasta nu înseamnă amestecul actual dintre libertate și controlul guvernamental, ci „o separare completă a statului de economie, în aceeași manieră și din aceleași motive ca și separarea statului de biserică.”
Promovarea lui Rand a capitalismului laissez-faire este o consecință a viziunilor sale filozofice mai profunde. Un individ care abordează cu entuziasm realitatea, care îmbrățișează propria sa minte rațională ca pe un absolut, și care face propria sa viață cel mai înalt scop moral va cere libertatea sa. El va cere libertatea de a gândi și vorbi, de a câștiga proprietate și de a se asocia și a face comerț, și de a urmări propria sa fericire.
Capitalismul laissez-faire, argumentează Rand, este sistemul drepturilor individuale. Într-un astfel de sistem, guvernul are doar o singură funcție, deși vitală: să protejeze drepturile fiecărui individ, plasând utilizarea represaliilor cu forța fizică sub control obiectiv.