Sunt adesea întrebată dacă sunt în primul rând un romancier sau un filosof. Răspunsul este: ambele. Într-un anumit sens, fiecare romancier este și un filosof, deoarece nu se poate prezenta o imagine a existenței umane fără un cadru filosofic;… Pentru a defini, explica și prezenta conceptul meu despre om, a trebuit să devin un filosof în sensul specific al termenului.
— Ayn Rand, “Prefață,”
Pentru New Intellectual
Ayn Rand (pronunțat /ˈaɪn ˈrænd/; născută Alisa Zinovievna Rosenbaum, în rusă Али́са Зино́вьевна Розенба́ум; n. 2 februarie 1905, Sankt Petersburg, Imperiul Rus – d. 6 martie 1982, Manhattan, New York City, New York, SUA) a fost o romancieră, filosoafă, dramaturgă și scenaristă de origine rusă, stabilită în America. Este renumită pentru cele două romane de succes ale sale, “Izvorul” și “Revolta lui Atlas”, și pentru crearea sistemului filosofic pe care l-a numit “obiectivism”. Cu o educație în Rusia, s-a mutat în Statele Unite în 1926. În perioada 1935–1936, a scris o piesă de teatru care a avut premiera pe Broadway. După primele două romane, care inițial nu au avut succes în America, a devenit celebră odată cu publicarea romanului “The Fountainhead” în 1943.
În 1957, Ayn Rand a publicat lucrarea ei cea mai cunoscută, romanul “Revolta lui Atlas”. Ulterior, s-a orientat către non-ficțiune pentru a promova propria sa filosofie, inițiind publicarea propriilor reviste și lansând mai multe colecții de eseuri până la moartea sa în 1982. Rand pleda pentru rațiune ca singurul mijloc de dobândire a cunoștințelor și respingea credința și religia. Ea susținea egoismul rațional și etic, respingând altruismul. Din perspectivă politică, condamna recurgerea la forță ca fiind imorală și se opunea atât colectivismului, cât și etatismului, respingând și anarhismul, în favoarea capitalismului Laissez-faire, pe care îl definea ca un sistem bazat pe recunoașterea drepturilor individuale. În domeniul artistic, Rand promova realismul romantic și era extrem de critică față de majoritatea filosofilor și tradițiilor filosofice, cu excepția lui Aristotel, Toma d’Aquino și a liberalilor clasici.
AUTOARE
Howard Roark. John Galt. Dagny Taggart. Hank Rearden. Eroii din “Izvorul” și “Revolta lui Atlas” sunt faimoși pentru că sunt unici. Poveștile lui Rand, pline de dramă și intrigă, portretizează oamenii de afaceri, inventatorii, arhitecții, muncitorii și oamenii de știință ca figuri nobile și pasionate. Unde altundeva vei găsi un inventator care trebuie să redescopere cuvântul “Eu,” o tânără care sfidează o națiune care adoptă comunismul sau un industrialist care trebuie să se ascundă sub masca unui bărbat de lume? Un filosof-pirat? Un arhitect extrem de egoist, dar enorm de binevoitor? Un om care jură să oprească motorul lumii – și reușește?
În crearea romanelor sale, Rand a căutat să facă reală viziunea ei înălțată despre om și viață – “ca un far,” a scris ea, “ridicat deasupra răscrucilor întunecate ale lumii, spunând «Acest lucru este posibil».” Pentru milioane de cititori, experiența de a intra în universul lui Rand se dovedește de neuitat.
FILOZOAFĂ
Pentru a crea poveștile și personajele sale neobișnuite, Rand a trebuit să definească idei și principii noi care să ghideze eroii săi. A trebuit să creeze o nouă filozofie. “Sunt interesată de principiile filozofice,” a scris ea, “doar în măsura în care afectează existența reală a oamenilor; și în oameni, doar în măsura în care reflectă principii filozofice.”
Pentru Rand, filozofia nu este un subiect esoteric, ci o forță zilnică care modelează viețile individuale și istoria umană. Trebuie să ai o viziune asupra tipului de lume în care trăiești, asupra modului cel mai bun de a o înțelege și gestiona, și asupra a ceea ce să vizezi în viață. Singura ta opțiune este dacă premisele tale filozofice sunt dobândite prin propria ta gândire independentă sau absorbite fără să le pui întrebări din mediul înconjurător.
Formal, Rand a numit filozofia sa “Obiectivism”, dar informal a numit-o “o filozofie pentru a trăi pe pământ”.